Is koffie met melk gezonder dan de zwarte versie van koffie? Ontdek verrassende gezondheidsvoordelen

Eten en drinken
door RMO
vrijdag, 22 maart 2024 om 7:45
collage koffie
Vaak vragen koffieliefhebbers zich af: "Is koffie met veel melk gezonder dan zware koffie?" Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig.Welke van deze twee koffies het gezondst is, is afhankelijk van verschillende factoren.

Kies je het best voor koffie met melk of een zwarte versie?

Ten eerste, laten we eens kijken naar de voedingswaarden van melk en koffie. Melk is een uitstekende bron van vitamine D, calcium en eiwitten, die allemaal essentieel zijn voor onze gezondheid.
Aan de andere kant bevat zware koffie meer cafeïne, een stimulerend middel dat kan leiden tot nervositeit, maagirritatie, snelle hartslag en zelfs spiertrillingen.
Als je kiest voor koffie met veel melk, verminder je de hoeveelheid cafeïne in je kopje, maar voeg je meer calorieën en mogelijk verzadigde vetten toe, afhankelijk van het type melk dat je gebruikt.
Volle melk kan bijvoorbeeld je inname van verzadigde vetten en calorieën verhogen, wat niet ideaal is als je probeert af te vallen of een gezond gewicht te behouden. Aan de andere kant zijn magere of plantaardige melk alternatieven zoals amandelmelk of haver melk minder calorierijk.
Verder kan te veel cafeïne leiden tot slaapproblemen en andere gezondheidsproblemen. Dus als je gevoelig bent voor cafeïne, kan een latte of cappuccino (koffie met veel melk) een betere optie zijn dan een gewone zwarte koffie.
Bovendien hebben studies aangetoond dat melk de antioxidanten in koffie kan versterken, wat kan helpen bij het tegengaan van ontstekingen en het beschermen van je cellen tegen schade.
Maar liefhebbers van zware koffie moeten niet tot wanhoop worden gedreven. Ondanks de hogere cafeïne-inhoud, is zware koffie niet per definitie ongezond.
Het bevat antioxidanten en kan de mentale alertheid vergroten en het risico op bepaalde ziekten, zoals diabetes type 2 en de ziekte van Parkinson, verminderen.