Geen verspilling en goed voor je portemonnee: Handig koken voor jezelf of twee

Eten en drinken
door RMO
dinsdag, 18 juni 2024 om 21:45
bonenstoofpot eten gerecht recept
Als je alleen bent of met twee personen, kan het best een uitdaging zijn om maaltijden te organiseren.
Het is dan al te makkelijk om te veel voedsel te kopen dat vervolgens ongebruikt blijft, of om te vertrouwen op afhaalmaaltijden in plaats van zelf te koken. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt volgen om je maaltijden efficiënter te plannen.

Hier zijn enkele handige tips

Plan je maaltijden op voorhand. Hierdoor kan je precies bepalen welke ingrediënten je nodig hebt voor het maken van je maaltijd.
Je kan zelfs kijken of bepaalde ingrediënten kunnen worden hergebruikt in verschillende maaltijden om verspilling tegen te gaan.
Veel gerechten zijn bedoeld voor vier of meer personen. Maak daarom gewoon de volledige porties, maar verdeel het in meerdere maaltijden. Je kunt de extra porties invriezen en bewaren voor toekomstige maaltijden.
Kies recepten die aangepast kunnen worden. Dit geeft je de kans om te wisselen tussen verschillende ingrediënten en zo geen overschotten te hebben.
Doe aan batch cooking: Dit houdt in dat je een grote hoeveelheid van een bepaald gerecht kookt en dit vervolgens in kleinere porties opdeelt. Dit is vooral handig als je een druk schema hebt.
Je hebt dan altijd een kant-en-klare maaltijd bij de hand. Denk aan spaghettisaus, goulash, stoofvlees, ...
Gebruik je diepvries doordacht. Veel verse producten kunnen worden ingevroren om verspilling tegen te gaan. Denk aan groenten, fruit, brood, vlees en vis. Dit geeft je meer flexibiliteit bij het plannen van maaltijden.
Met deze tips kan je het plannen en bereiden van maaltijden voor één of twee personen tot een succes maken. Onthoud dat het niet altijd hoeft te gaan om het koken van complete maaltijden.
Soms is het prima om één hoofdingrediënt, zoals kip of rijst, voor te bereiden en dit dan te combineren met verschillende bijgerechten voor variatie. Eet smakelijk!