Geef restjes brood een nieuw culinair hoogstandje: Recept voor heerlijke broodknoedel

Eten en drinken
door RMO
donderdag, 09 mei 2024 om 13:45
broodknoedel eten recept
Broodknoedels of Semmelknödel is een klassiek Duits en Oostenrijks gerecht dat een vast onderdeel is van de traditionele keuken.

Recept voor broodknoedels

De herkomst van broodknoedel
Het concept van knoedels is verwant aan dat van de dumpling in de Aziatische keuken. In wezen, ze vertegenwoordigen een manier van het gebruik van restjes brood en om te zorgen dat geen voedsel verspild wordt. Toch is het recept over de jaren heen getransformeerd en heeft het een bepaalde verfijning gekregen die symbool staat voor de culinaire expertise van deze regio's.
De broodknoedel is in de loop van de eeuwen, samen met de regio's die het als hun cultuurgoed beschouwen, uitgegroeid tot een gastronomisch fenomeen. Met verschillende variëteiten die in heel Duitsland, Oostenrijk en zelfs daarbuiten beschikbaar zijn, heeft de broodknoedel zijn stempel gedrukt op de wereldkeuken.
Ingrediënten:
- 4 oud wit broodjes of 250-300g oud witbrood
- 250ml melk
- 2 uien
- 2 eetlepels boter
- 4 eieren
- Snufje nootmuskaat
- Zout en peper
- Handvol gehakte peterselie
- Bloem voor het rollen
Instructies:
1. Verkruimel het oude brood in een grote kom. Verwarm de melk tot het warm, maar niet kokend. Giet over het brood en roer het door elkaar. Laat 10 minuten weken.
2. Ondertussen, hak de uien fijn en bak ze in boter tot ze zacht en goudbruin zijn.
3. Voeg de uien, eieren, nootmuskaat, zout, peper en peterselie toe aan het broodmengsel. Goed mengen tot alle ingrediënten goed gecombineerd zijn.
4. Rol het mengsel in knoedels. Met een beetje bloem in uw hand helpt om ze niet te laten kleven.
5. Kook de knoedels in een grote pan met gezouten water gedurende 15-20 minuten. Ze zouden door koken naar de bovenkant van de pan moeten zweven.
Serveer de broodknoedels met uw favoriete saus of als bijgerecht. Traditioneel worden ze geserveerd met vleesstoverij, wildsaus of gekookt vlees.
Hiermee hebben we het traditionele recept voor broodknoedel onderzocht en iets meer ontdekt over de interessante culinaire reis van dit geliefde gerecht. Genieten maar!