Veel mensen hebben er last van: Zo bestrijd je dit knaagdier dat heel wat schade kan aanrichten

Huis en tuin
door RMO
maandag, 06 mei 2024 om 16:45
marter huis en tuin
Het is misschien moeilijk voor te stellen dat deze kleine, schattige wezens in feite een ernstig probleem kunnen vormen voor huiseigenaren.
Maar laat je niet misleiden door hun uiterlijk, marters kunnen een hele reeks problemen veroorzaken. In dit artikel gaan we dieper in op de schade die marters kunnen aanrichten en welke maatregelen je kunt nemen om dit te voorkomen.

Schade die marters kunnen veroorzaken

Marters zijn in staat om aanzienlijke schade aan huizen en auto's te veroorzaken. Ze hebben scherpe tanden en klauwen die hen in staat stellen door bijna elk materiaal heen te knagen, waaronder hout, kunststof en zelfs sommige metalen.
In huizen kunnen marters kabels en leidingen vernielen, wat kan leiden tot stroomuitval en waterlekkages. Verder kunnen ze zich ook nestelen in isolatiemateriaal, wat in het ergste geval kan leiden tot ingestorte daken of muren.
Bij auto's kunnen deze dieren de onderkant aanvallen en ernstige schade toebrengen aan kabels, slangen en andere componenten. Dit kan leiden tot hoge reparatiekosten en zelfs tot het volledig onbruikbaar maken van het voertuig.

Wat kan je ondernemen tegen marters

Gelukkig bestaan er een aantal efficiënte manieren om marters te bestrijden. Een eerste strategie is om te proberen je eigendommen minder aantrekkelijk voor hen te maken. Dit kan door:
  • Je tuin onderhouden: Marters verstoppen zich graag in dichte struiken en bomen.
  • Voedselresten verwijderen: Deze dieren worden aangetrokken door gemakkelijk beschikbaar voedsel.
  • Afval containers goed afsluiten: Zorg ervoor dat marters geen toegang hebben tot jouw afval.
  • Een andere strategie is het gebruik van afweermiddelen. Dit kan variëren van ultrasone apparaten tot speciale sprays en chemische middelen. Deze methoden maken jouw eigendommen onaantrekkelijk voor marters zonder hen werkelijk schade te berokkenen.
  • Als de marters je huis al zijn binnengedrongen, dan kan het nodig zijn om professionele bestrijdingsdiensten in te schakelen. Dit zijn specialisten die ervaren zijn met de veilige en humane verwijdering van marters.
Ondanks hun schattige uiterlijk kunnen marters aanzienlijke schade aanrichten aan eigendommen. Het is daarom belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om hun toegang tot jouw huis en auto te beperken.
Met een combinatie van preventiemaatregelen en, indien nodig, professionele bestrijding, kan je jezelf en je eigendommen effectief beschermen tegen deze onverwachte onruststokers.