Strijken van uw matras om huisstofmijt te doden: werkt het echt?

Huis en tuin
door VDS
maandag, 17 juni 2024 om 21:50
bed lakens
Het idee dat je matras strijken huisstofmijt kan vernietigen, gaat al een tijdje rond. Maar is dit een feit of een fabel?
Huisstofmijten zijn microscopische, spinachtige organismen die zich in elk huishouden bevinden, ongeacht hoe schoon het is. Ze voeden zich met organisch materiaal zoals huidschilfers en gedijen vooral in warme, vochtige omstandigheden zoals in matrassen, tapijten en gestoffeerde meubelen.

Is de hitte van een strijkijzer op je matras voldoende om huisstofmijt te bestrijden?

De theorie achter het strijken van een matras gaat ervan uit dat de hitte van het strijkijzer de huisstofmijten doodt. Hoewel het waar is dat hoge temperaturen dodelijk kunnen zijn voor huisstofmijten, zijn er enkele complicaties bij het gebruik van deze methode.
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat huisstofmijten zich vaak diep in de matras bevinden, niet alleen aan de oppervlakte. Een strijkijzer kan warmte afgeven aan het oppervlak van de matras, maar die warmte bereikt waarschijnlijk niet de diepere lagen waar de mijten zich kunnen bevinden. Daarom kan het strijken van het oppervlak van de matras mogelijk sommige huisstofmijten doden, maar het zal waarschijnlijk niet alle mijten volledig uitroeien.
Ten tweede, hoewel hoge temperaturen huisstofmijten kunnen doden, hebben studies aangetoond dat extreem hoge hitte nodig is om ze te doden - rond de 60 graden Celsius. De meeste standaardstrijkijzers bereiken deze temperatuur niet en zouden dus niet effectief zijn in het doden van huisstofmijten. Bovendien kan overmatig strijken het oppervlak van je matras beschadigen.
Als je bezorgd bent over huisstofmijten, zijn er effectievere methoden om ze te bestrijden. Het regelmatig schoonmaken van je matras, beddengoed en slaapkamer kan helpen hun aantallen te verminderen. Ook is er speciaal ontworpen beddengoed om huisstofmijtallergieën te bestrijden. Het kan ook nuttig zijn om een professionele matrasreinigingsservice te overwegen om grondiger te reinigen.
Dus, is het strijken van je matras om huisstofmijten te vernietigen een feit of een fabel? Het antwoord op deze vraag is dat het voornamelijk een fabel is. Hoewel de hitte van een strijkijzer in theorie sommige huisstofmijten kan doden, is het onwaarschijnlijk dat het voldoende effectief is om een significant verschil te maken, en er zijn meer effectieve en minder schadelijke methoden beschikbaar.
Wij adviseren daarom om voorzichtig en pragmatisch om te gaan met jouw pogingen om huisstofmijt te bestrijden. In plaats van je matras te strijken, overweeg dan om regelmatig schoon te maken en te investeren in matrasbeschermers en anti-allergisch beddengoed voor een meer effectieve huisstofmijtbeheersing.