Ontdek wat er echt aan de hand is: Wat maakt dat natte honden ruiken zoals ze ruiken?

Huis en tuin
door RMO
zaterdag, 18 november 2023 om 21:45
honden gezelschap plezier gelukkig huisdier
Als hondenbezitter zul je vast wel eens de opmerkelijke geur hebben opgevangen die je hond verspreidt nadat hij nat is geworden.

Hoe ontstaat de specifieke geur van natte hond eigenlijk?

Om dit te begrijpen, moeten we eerst kijken naar de huid en vacht van de hond. Een hond heeft twee soorten vacht: de ondervacht en de bovenvacht.
De ondervacht is dik en zacht en dient als isolatiemateriaal, terwijl de bovenvacht bestaat uit stuggere haren die de hond tegen de elementen beschermen.
Deze haren bevatten speciale olieproducerende klieren, zogenaamde talgklieren, die een olieachtige substantie afgeven. Deze substantie, ook bekend als talg, speelt een cruciale rol in de geurproductie van natte honden.
Wanneer een hond droog is, zijn de moleculen die deze geur veroorzaken ingekapseld in de talg. Ze zijn daardoor moeilijk te detecteren door de menselijke neus.
Maar als de hond nat wordt, breekt de waterdamp de talg af, waardoor de geurige moleculen gemakkelijker kunnen ontsnappen. Dit is waarom een natte hond sterker ruikt dan een droge hond.
Het is overigens niet alleen de talg die bijdraagt aan de geur van een natte hond. Ook de aanwezige bacteriën en gisten op de huid van de hond kunnen een rol spelen. Deze micro-organismen geven ook geuren af, die vermengd met de natte vacht een unieke "natte hondengeur" vormen.
Hoewel deze geur voor sommigen onaangenaam kan zijn, is het belangrijk om te weten dat het een volkomen normaal onderdeel is van het bezit van een hond. Het is een natuurlijk gevolg van de essentiële oliën die de huid en vacht van de hond gezond houden.
Het is ook goed om te weten dat niet alle natte honden hetzelfde ruiken. De geur kan variëren afhankelijk van het ras, dieet en de algehele gezondheid van de hond. Bovendien kunnen sommige honden vanwege hun type vacht of huidconditie sterker ruiken dan andere.
In conclusie, de geur van een natte hond komt neer op een mix van natuurlijke oliën en micro-organismen op de huid en vacht van de hond. Hoewel dit soms onaangenaam kan zijn, is het een natuurlijk en normaal onderdeel van het bezit van een hond.
Het is tenslotte slechts een teken dat de talgklieren van je hond hun werk doen om zijn vacht gezond en goed geconditioneerd te houden.
Als de geur echter extreem sterk wordt of als het gepaard gaat met andere huidproblemen, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen om eventuele onderliggende problemen uit te sluiten.