Laat je niet afschrikken: De beste manier om je dekbed thuis te wassen

Huis en tuin
door RMO
maandag, 13 november 2023 om 16:45
dekbed slapen
We wassen allemaal regelmatig onze lakens, kussenslopen en dekbedovertrekken, maar het wassen van je dekbed zelf kan een lastige klus lijken, maar met de juiste benadering is het een relatief eenvoudige taak. En niets is zo hemels als je een net gewassen dekbed opnieuw op je bed kan leggen.
Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen, afhankelijk van het type dekbed dat je hebt en de hoeveelheid tijd en energie die je wilt investeren. In dit artikel bespreken we de beste manieren om je dekbed te wassen, alsook de verschillende mogelijkheden die beschikbaar zijn.

De beste manier om je dekbed te wassen

Voordat je begint met het wassen van je dekbed, is het belangrijk om het etiket te controleren op wasinstructies. Deze instructies kunnen variëren afhankelijk van het materiaal van je dekbed. Sommige dekbedden zijn geschikt voor machinewas, terwijl andere alleen mogen worden gereinigd door een professionele stomerij. Als het etiket aangeeft dat het dekbed thuis kan worden gewassen, volg dan de aangegeven instructies.
Een van de meest eenvoudige manieren om je dekbed te wassen is in de wasmachine. Dit is echter alleen mogelijk als je wasmachine groot genoeg is om het dekbed te accommoderen. Als je dekbed te groot is voor je machine, kan het wassen ervan schade toebrengen aan zowel de machine als het dekbed. In dat geval kun je overstappen naar handwas of het dekbed naar een professionele stomerij brengen.
Bij het wassen van een dekbed in de machine, zorg er altijd voor dat je een mild wasmiddel gebruikt en stel de machine in op een delicate of lage temperatuurcyclus. Voeg daarnaast ook een paar schoonmaaktennisballen toe om te helpen met het opfrissen van het dekbed en het voorkomen van klontvorming.
Als je dekbed niet geschikt is voor machinewas, kan je het met de hand wassen in een groot bad. Vul het bad met warm water en voeg een mild wasmiddel toe. Beweeg het dekbed vervolgens rond in het zeepwater en laat het enkele uren weken. Spoel het dekbed daarna grondig uit en laat het drogen.
Het drogen van het dekbed is ook een belangrijke stap in het wasproces. Het is het beste om je dekbed buiten op een droge, zonnige dag te laten drogen. Zorg ervoor dat het dekbed volledig droog is voordat je het weer op je bed legt om schimmel en geurtjes te voorkomen.
Het wassen van je dekbed kan dus op meerdere manieren, afhankelijk van het type dekbed, de grootte van je wasmachine en je persoonlijke voorkeur. In elk geval is het belangrijk om de gewenste methode zorgvuldig te kiezen en de juiste stappen te volgen om je dekbed fris en schoon te houden.