Dit weten veel mensen niet: Wat mag je nooit in de magnetron opwarmen?

Huis en tuin
doorVDSdinsdag, 14 november 2023 op 7:45
Dit weten veel mensen niet: Wat mag je nooit in de magnetron opwarmen?
Als een alomtegenwoordig apparaat in bijna elk huishouden, is de magnetron een ware redder in nood voor de hectische moderne levensstijl. Echter, niet alles is geschikt om in de magnetron te worden verwarmd.

Er zijn bepaalde items die absoluut nooit in een magnetron mogen worden geplaatst

Er zijn bepaalde items die absoluut nooit in een magnetron mogen worden geplaatst. In dit artikel leggen we uit wat deze objecten zijn en wat er gebeurt als ze toch in de magnetron terecht komen.
1. Metaal: Metaalplaat, aluminiumfolie of servies met metalen details mag je niet in een magnetron plaatsen. Metaal reflecteert de microgolven, waardoor er vonken ontstaan. Dit kan leiden tot brand of beschadiging van de magnetron.
2. Plastic: Niet alle plastic is veilig voor de magnetron. Sommige plastics kunnen smelten of schadelijke chemicaliën afgeven bij verhitting in een magnetron. Het is cruciaal om alleen magnetronbestendig plastic te gebruiken en dit slechts voor korte periodes te verwarmen.
3. Eieren: Een heel, ongekookt ei mag je nooit in de magnetron steken. De hitte van de magnetron bouwt druk op binnenin het ei, wat kan leiden tot een zeer rommelige 'explosie'.
4. Fruit: Bepaalde soorten fruit, zoals druiven, kunnen in de magnetron in brand vliegen. De hoge hoeveelheid suiker die in deze vruchten zit, kan een soort vlamreactie veroorzaken.
5. Hete pepers: Het verwarmen van hete pepers kan leiden tot het vrijkomen van capsaïcine dampen. Dit is dezelfde stof die pepers hun hitte geeft en wanneer deze in dampvorm vrijkomt, kan deze pijnlijke irritatie aan ogen en keel veroorzaken.
6. Papieren zakken: Deze kunnen in brand vliegen door de hitte. Hoewel sommige magnetronpopcorn of braadkip in papieren zakken wordt verkocht, kunnen niet alle papieren zakken veilig in de magnetron worden gebruikt.
Wat gebeurt er als je deze zaken toch in de magnetron legt? In de meeste gevallen zal er een vonk ontstaan, wat kan leiden tot brand of rookontwikkeling. Dit kan het apparaat beschadigen en zelfs een brand in de keuken veroorzaken. In minder ernstige gevallen kan het voedsel op ongewenste of onveilige manieren worden gewijzigd. Bijvoorbeeld, het voedsel kan versmelten met het plastic, waardoor er mogelijk gevaarlijke chemicaliën worden opgenomen.
Om veilig gebruik te maken van je magnetron, is het belangrijk om altijd de instructies van de fabrikant te volgen en bewust te zijn van wat wel en niet in de magnetron mag. Met de juiste voorzichtigheid en zorg is een magnetron een veilige en handige aanwinst voor je keuken.