Hier is haast niemand zich van bewust! Wat eet je beter niet als je verkouden bent: 'Kan je herstel vertragen'

Gezondheid
door RMO
zondag, 19 november 2023 om 21:45
verkoudheid verkouden
Wanneer je verkouden bent, kan je eetlust verminderen en kan de verleiding groot zijn om comfortfood te eten. Er zijn echter bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je verkouden bent om je herstelproces te versnellen en onnodig ongemak te voorkomen.

Enkele voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten wanneer je verkouden bent

1. Gefrituurd voedsel: Hoewel gefrituurd voedsel een zeer bevredigende smaak kan hebben, kan het ook de slijmproductie in het lichaam verhogen, wat de symptomen van een verkoudheid kan verergeren. Bovendien zijn gefrituurde voedingsmiddelen over het algemeen moeilijker voor het lichaam om te verteren, wat extra druk op het immuunsysteem kan leggen.
2. Suikerhoudende voeding en dranken: Suiker geeft je misschien een tijdelijke energieboost, maar het kan het immuunsysteem verzwakken en je herstel van een verkoudheid vertragen. Bovendien kan suiker het slijm dikker maken, waardoor verstopping en hoesten erger worden.
3. Alcohol: Alcohol kan het immuunsysteem onderdrukken en uitdroging veroorzaken, wat een verkoudheid kan verergeren. Het kan ook het slijm in de neus en sinussen opzwellen, wat kan leiden tot congestie en ongemak.
4. Zuivelproducten: Hoewel het idee dat melk meer slijm produceert een mythe is, kunnen zuivelproducten het slijm dikker maken, wat kan leiden tot meer congestie en ongemak.
5. Koffie: Net als alcohol kan cafeïne uitdroging veroorzaken en je immuunsysteem onderdrukken, waardoor je herstel van een verkoudheid kan worden belemmerd.
6. Bewerkt voedsel: Deze voedingsmiddelen bevatten vaak een hoog gehalte aan natrium en kunnen uitdroging veroorzaken. Bovendien kunnen ze spijsverteringsproblemen veroorzaken en voegen ze weinig voedingswaarde toe aan je dieet.
Hoewel het belangrijk is om bepaalde voedingsmiddelen en dranken te vermijden als je verkouden bent, is het ook nuttig om je eetpatroon aan te vullen met voedingsmiddelen die je immuunsysteem kunnen versterken, zoals verse groenten en fruit, mager vlees, volle granen, noten en zaden.
Zelfs met de beste intenties, kan het moeilijk zijn om te weten wat je moet eten als je je niet goed voelt. Maar door voedsel te vermijden dat symptomen kan verergeren en door gezondere opties te kiezen, kun je je lichaam helpen om zo snel mogelijk beter te worden.