Experten zijn duidelijk: slaap je het best in volledige duisternis of met een beetje lichtinval?

Gezondheid
door VDS
donderdag, 30 mei 2024 om 22:30
slaap slapen gezondheid
Velen van ons hebben vast wel eens de discussie gehad: is het beter om in volledige duisternis te slapen of is een beetje lichtinval acceptabel?
Dit kan afhangen van persoonlijke voorkeuren, maar er zijn ook wetenschappelijke bevindingen die ons een duidelijk beeld kunnen geven over deze vraag.

Deskundigen zien heel veel voordelen in het slapen in een volledig duistere kamer

Volgens de meeste slaapdeskundigen zou je het best slapen in een volledig donkere kamer. Een donkere omgeving helpt om je lichaam te laten weten dat het tijd is om naar bed te gaan en bevordert daarmee de productie van het hormoon melatonine.
Dit hormoon is verantwoordelijk voor het reguleren van je slaap-waak cyclus, ook wel je biologische klok genoemd. Wanneer het donker is, produceert je lichaam meer melatonine waardoor je je slaperig gaat voelen.
Lichtinval, zelfs in de vorm van een kleine nachtlamp of het licht van een digitale klok, kan dit proces verstoren. Recent onderzoek toont aan dat blootstelling aan licht tijdens de slaap de kwaliteit ervan kan verminderen en zelfs bepaalde aspecten van je gezondheid kan beïnvloeden. Het zou kunnen leiden tot een verstoorde slaapcyclus, verminderde aandachtsspanne gedurende de dag en gevoelens van depressie.
Verder suggereren sommige studies dat slapen in een donkere kamer kan helpen om gewichtstoename te voorkomen. Onderzoekers geloven dat lichtinval tijdens de slaap kan interfereren met het metabolisme, waardoor het gewicht kan toenemen.
Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld, sommige mensen die lijden aan nachtmerries of nachtelijke angsten, vinden het comfortabeler om te slapen met een beetje licht aan. Kindjes en peuters kunnen ook baat hebben bij een nachtlampje.
Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen hetzelfde slaappatroon of dezelfde slaapvoorkeuren heeft. Als je merkt dat je beter slaapt met een beetje lichtinval, dan moet dat je keuze zijn. Echter, als je problemen hebt met slapen of als je je overdag vaak moe voelt, is het misschien het overwegen waard om in een donkere kamer te slapen.
Dus, hoewel er enige flexibiliteit is als het gaat om persoonlijke voorkeuren, suggereren de meeste onderzoeken dat slapen in een donkere kamer de slaapkwaliteit en algemene gezondheid kan verbeteren. Jouw slaapomgeving kan een grote impact hebben op de kwaliteit van je rust, dus het is het waard om te investeren in duisternis als dat betekent dat je een betere nachtrust krijgt.