Als je tussen deze tijdstippen gaat slapen heeft dat een enorm voordeel voor je lichaam

Gezondheid
door VDS
dinsdag, 16 april 2024 om 21:45
geeuwen slapen ontwaken slaapmasker
Het juiste slaapschema kan essentieel zijn voor je gezondheid, welzijn en algemene productiviteit. Vele mensen vragen zich echter af: "Wat is eigenlijk het beste uur om te gaan slapen?"
Het antwoord op deze vraag kan per persoon verschillen, afhankelijk van hun leeftijd, lifestyle en persoonlijke verantwoordelijkheden. Maar wetenschap en gezondheidsexperts bieden bepaalde richtlijnen die kunnen helpen de ideale instap tijd te bepalen.

Het beste uur om te gaan slapen: Dit zijn gezondheidsexperts

Onderzoeken suggereren dat de beste tijd om te slapen rond 22:00 en 23:00 uur ligt. Door op deze tijd naar bed te gaan, kun je profiteren van de grootste verjongende effecten van slaap, omdat dit past bij de natuurlijke slaap-waakcycli van het lichaam, ook wel het circadiaanse ritme genoemd.
De National Sleep Foundation raadt aan om elke nacht tussen de 7 en 9 uur te slapen. Volwassenen die onder de 7 uur of meer dan 9 uur slapen, kunnen mogelijk hun gezondheid op lange termijn in gevaar brengen.
Daarnaast stelt een Amerikaans onderzoek, geleid door Dr. Daniel Buysse van de University of Pittsburgh, dat het in slaap vallen voor of na de gouden periode van 22.00 tot 23.00 uur kan leiden tot een slechtere gezondheid. Slapen rond deze tijd kan leiden tot een betere geestelijke gezondheid, minder slapeloosheid en minder kans op ontwikkeling van stofwisselingsstoornissen.
Het is belangrijk op te merken dat kwaliteit ook meetelt, niet alleen de hoeveelheid slaap. Een goede nachtrust gaat niet alleen over hoeveel uur je slaapt, maar ook over het doorlopen van de verschillende slaapfasen die nodig zijn voor fysieke en mentale herstelprocessen.
Slaapdeskundigen stellen echter dat, hoewel dit algemene richtlijnen zijn, het meest belangrijke is naar je eigen lichaam te luisteren. Wat werkt voor de een, werkt misschien niet voor de ander. Veel mensen merken dat ze hun mentale en fysieke best doen als ze een consistent slaapschema volgen dat aangepast is aan hun persoonlijke levensstijl en behoeften.
In conclusie, het beste uur om te gaan slapen varieert van persoon tot persoon en hangt af van verschillende factoren. Het is altijd het beste om naar je lichaam te luisteren en een slaapschema te creëren dat voldoende en kwalitatieve slaap omvat voor optimale gezondheid en welzijn.