Zeg nee tegen ongezonde granola: Tips voor het kiezen van de meest voedzame optie

Eten en drinken
door RMO
maandag, 29 april 2024 om 7:45
granola eten
Granola is een populaire en voedzame keuze voor het ontbijt. Maar niet alle granola's zijn gelijk gemaakt en sommige kunnen zelfs vol zitten met verborgen suikers en kunstmatige ingrediënten.
1. Controleer de Ingrediëntenlijst: Wanneer je de ingrediëntenlijst van een product bekijkt, zijn de ingrediënten die aan het begin staan degenen die het meest in het product zitten. Idealiter zou een gezonde granola vol moeten zitten met volkoren granen, noten en zaden en weinig suiker bevatten.
2. Pas op voor verborgen suikers: Veel granola's bevatten toegevoegde suikers, die je misschien zou overzien als ze niet met de gebruikelijke namen worden vermeld. Termen zoals honing, siroop, ruwe rietsuiker, fructose, dextrose en agave zijn allemaal vormen van suiker.
3. Zoek naar hoogwaardige eiwitten: Om je langer vol te houden, moet je granola bevatten die rijk is aan eiwitten. Noten, zaden en bepaalde granen zoals quinoa en haver zijn geweldige bronnen van eiwit.
4. Vermijd kunstmatige ingrediënten: Probeer granola's te vermijden die kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen of conserveringsmiddelen bevatten. Deze toevoegingen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn.
5. Kies voor volkoren: Volle granen zijn rijk aan vezels, die een belangrijke rol spelen bij de spijsvertering en het gevoel van volheid. Granola's gemaakt met volle granen, zoals haver of boekweit, zijn een betere keuze dan die gemaakt met geraffineerde granen.
6. Let op de portiegrootte: Granola kan calorieënrijker zijn dan je denkt, dus het is belangrijk om rekening te houden met de portiegrootte. Een geschikte portiegrootte is meestal rond de 40-45 gram.
7. Biologisch of niet-biologisch: Biologische granola's zijn gemaakt met ingrediënten die niet zijn behandeld met pesticiden. Hoewel biologisch niet altijd betekent dat het gezonder is, kan het een betere keuze zijn als je bezorgd bent over de invloed van pesticiden op je gezondheid.
Het kiezen van een gezonde granola hoeft niet moeilijk te zijn, zolang je maar weet waar je op moet letten.