Welk soort water is het gezondste: plat of bruis? Het antwoord zal je verrassen!

Eten en drinken
door VDSwoensdag, 06 december 2023 om 21:45
collage water
Bij het kiezen tussen plat of bruisend water, vragen veel mensen zich af welk type gezonder is. Het juiste antwoord kan echter je verrassen.
Beide typen water kunnen je gehydrateerd houden, maar het gaat om persoonlijke voorkeur. Tenzij je een specifieke gezondheidstoestand hebt die een van de twee beperkt, zijn zowel plat als bruisend water gezonde keuzes. Laten we eens kijken hoe ze zich met elkaar vergelijken.

Plat en bruis water met elkaar vergelijken

Water is essentieel voor ons lichaam om goed te functioneren. Het helpt bij het vervoeren van voedingsstoffen naar cellen, het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam, het reguleren van de lichaamstemperatuur en het ondersteunen van de spijsvertering. Het is aanbevolen om dagelijks 2 tot 2.5 liter water te drinken, afhankelijk van factoren zoals geslacht, leeftijd en fysieke activiteit.
Plat water wordt geconsumeerd zoals het uit de kraan, een fles of een bron komt. Het is goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar en bevat geen toegevoegde ingrediënten. Het draagt bij aan de dagelijkse hydratatiebehoefte en is bevorderlijk voor de normale werking van het lichaam.
Bruisend water, anderzijds, wordt koolzuurhoudend door onder druk koolstofdioxidegas toe te voegen. Dit gas vormt belletjes in het water, waardoor het bruisend en sprankelend wordt. Bruisend water kan ook bijdragen aan de dagelijkse hydratatiebehoefte. Ondanks de toevoeging van koolzuurgas, bevat het geen suiker of calorieën, waardoor het een gezonde optie blijft.
Groter gevoel van volheid
Sommige studies suggereren dat bruisend water kan bijdragen aan een groter gevoel van volheid dan plat water, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing. Een ander voordeel is dat het kan helpen bij de spijsvertering. Het koolzuur in bruisend water kan helpen bij het opbreken van voedsel in de maag, wat kan leiden tot een betere spijsvertering.
Nadelen van buisend water
Het is echter belangrijk om te weten dat bruisend water ook enkele nadelen heeft. De carbonatie kan leiden tot een toename van maagzuur bij sommige mensen, wat kan resulteren in brandend maagzuur of gastro-oesofageale reflux. Bovendien, als je gevoelig bent voor een opgeblazen gevoel of gasvorming, kan het drinken van bruisend water deze symptomen verergeren.
In conclusie, beide soorten water kunnen bijdragen aan de dagelijkse hydratatiebehoefte. De keuze tussen plat en bruisend water hangt af van je persoonlijke voorkeur. Leun je naar een simpele, goedkope en makkelijke optie, of kies je voor sprankelende verfrissing ondanks enkele mogelijke nadelen? Ongeacht wat je kiest, het belangrijkste is om gehydrateerd te blijven en genoeg water te drinken gedurende de dag.