Maak het populairste rijstgerecht ter wereld: Een onweerstaanbare smakenexplosie

Eten en drinken
door VDS
maandag, 24 februari 2025 om 17:30
rijst gerecht eten

Paella is het symbool van de Spaanse gastronomie, en niet zonder reden. Dit gerecht is geliefd over de hele wereld door zijn rijke smaken, geuren en veelzijdigheid.

Wat paella zo lekker maakt, is de combinatie van de smaken die zich vermengen tijdens het koken: de zeevruchten, het vlees, de groenten, en vooral de saffraan die het gerecht een aromatische diepgang geeft.

Het gebruik van een stevige, goed gekruide bouillon, de perfecte textuur van de rijst, en de knapperige bodem (de socarrat) maken paella niet alleen een maaltijd, maar een beleving.

Ingrediënten voor Paella (voor 4 personen):

  • 300g kipfilet, in blokjes gesneden
  • 300g zeevruchten (bijvoorbeeld garnalen, mosselen en inktvisringen)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200g rijst (bij voorkeur paellarijst zoals Bomba of Arborio)
  • 750ml kippen- of visbouillon
  • 1 tl saffraan (of kurkuma als alternatief)
  • 100g doperwten (vers of diepvries)
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 citroen (voor garnering)
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie voor de garnering

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de paellapan: Begin met het verwarmen van een grote paellapan (of een brede pan met dikke bodem) op middelhoog vuur. Voeg een scheut olijfolie toe.
  2. Bak het vlees: Voeg de stukjes kipfilet toe en bak ze goudbruin. Haal de kip uit de pan en zet opzij.
  3. Sautéer de groenten: In dezelfde pan voeg je de ui, paprika en knoflook toe. Bak alles een paar minuten totdat de ui glazig is. Voeg de tomaten toe en laat een paar minuten sudderen totdat ze zacht zijn.
  4. Voeg de rijst en saffraan toe: Strooi de rijst in de pan en roer goed door zodat de rijst een beetje de smaken opneemt. Voeg de saffraan toe, bij voorkeur opgelost in een klein beetje warm water, en meng goed door de rijst.
  5. Bouillon en koken: Voeg de bouillon toe (deze moet kokend zijn) en roer alles door. Zet het vuur laag en laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen.
  6. Voeg de zeevruchten en kip toe: Voeg de garnalen, mosselen, inktvisringen, doperwten en de eerder gebakken kip weer toe aan de pan. Roer niet meer door, maar laat het gerecht zonder deksel verder garen. De rijst moet de bouillon opnemen, en je zult een heerlijke geurige damp ontdekken. Dit duurt zo'n 10-15 minuten.
  7. Laat de socarrat ontstaan: Het geheim van de perfecte paella is de socarrat, de knapperige laag rijst aan de bodem van de pan. Laat de paella zonder deksel op laag vuur staan voor de laatste 5 minuten, zodat dit ontstaat. Pas op dat het niet te veel aanbrandt!
  8. Laat rusten en serveer: Haal de pan van het vuur en laat de paella 5 minuten rusten. Garneer met verse peterselie en partjes citroen.

Met dit recept kun je je eigen paella maken en genieten van de rijke Spaanse smaken die wereldwijd geliefd zijn!