Kaascodes ontcijferen: Ontdek wat de cijfers op je kaasverpakking betekenen

Eten en drinken
door VDS
maandag, 11 maart 2024 om 21:45
kaaswinkel kaas soorten kaas eten
Het is je misschien al opgevallen dat er op de verpakkingen van kazen die je koopt, vaak cijfercodes staan zoals 48+, 50+ of zelfs 60+. Maar wat betekenen deze cijfers eigenlijk?

Dit is wat de cijfers op kazen willen zeggen

Het gaat hier over het vetgehalte in de kaas. Het plusteken (+) betekent niet dat er extra vet aan de kaas is toegevoegd, maar dat het een bepaald percentage van het droge stofgehalte betreft. het drogestofgehalte is het deel van de kaas dat overblijft, als al het vocht zou zijn verwijderd.
Als er dus '48+' op de verpakking staat, betekent dit dat minstens 48% van de droge stof van de kaas uit vet bestaat.
In België en Nederland hebben we hier een standaardindeling voor die redelijk eenvoudig is. De indeling is als volgt:
- 20+ kaas: magere kaas
- 30+ kaas: halfvette kaas
- 40+ kaas: vette kaas
- 48+ kaas: extra vette kaas
- 60+ kaas: volvette kaas
Dus, de volgende keer dat je in een supermarkt of kaaswinkel staat, hoef je je geen zorgen te maken over de mysterieuze cijfers op de kaasverpakkingen. Net een 48+ kaas in je handen? Dan weet je dat je een extra vette kaas vasthoudt.
Het wil echter niet noodzakelijkerwijs zeggen dat een kaas met een hoger vetpercentage ongezonder is. Het vet in kaas bevat vitamines zoals A, D, E, en K, en deze komen meer voor in vollere kazen.
Bovendien wordt kaas minder snel verteerd wanneer er meer vet in zit, wat er voor zorgt dat je langer een verzadigd gevoel hebt.
Dus, of je nu kiest voor een lichte 20+ kaas of een decadente 60+ kaas, het is altijd goed om te weten waarvoor de cijfers op de verpakking staan.
Als consument ben je zo beter geïnformeerd en kan je een keuze maken die past bij je dieet- en gezondheidsbehoeften.
Trouwens, het vetgehalte op de verpakking van de kaas is slechts één aspect van de voedingswaarde. Het is ook belangrijk om te letten op het zoutgehalte en eventuele toegevoegde ingrediënten.
De wereld van de kaas is een fascinerende plek, vol met smaken, texturen en, ja, een beetje wiskunde. Maar hopelijk zijn de cijfers op kazen nu een beetje minder mysterieus geworden.