Iedereen heeft er wel een: Maar hoe vaak moet je een herbruikbare drinkfles eigenlijk vervangen?

Eten en drinken
door RMO
maandag, 15 april 2024 om 16:45
collagedrinkbus
Drinkflessen zijn niet meer weg te denken uit onze dagelijkse routine. We gebruiken ze op het werk, op school, in de sportschool en zelfs gewoon thuis. Het gebruik van drinkflessen is een trend geworden die zowel stijlvol als milieuvriendelijk is.

Haast iedereen heeft er een, maar hoe vaak moet je een drinkfles vervangen?

Maar een vraag die bij velen speelt: hoe vaak moet je een drinkfles vervangen? Zijn er verschillen in duurzaamheid van drinkflessen? Dit artikel zal deze vragen beantwoorden en je helpen om een bewuste keuze te maken bij je volgende aankoop van een drinkfles.
Waarom is het gebruik van een herbruikbare drinkfles zo belangrijk?
Wegwerpflessen zijn enorm belastend voor het milieu. Ze vereisen veel energie om te produceren en te transporteren, en ze eindigen vaak op stortplaatsen of in de oceaan, waar ze honderden jaren kunnen blijven liggen voordat ze volledig worden afgebroken. Door over te stappen op een herbruikbare drinkfles kan je dus een aanzienlijke impact hebben op het milieu, terwijl je ook geld bespaart.
Maar hoe vaak moet je een herbruikbare drinkfles eigenlijk vervangen?
Het antwoord op deze vraag hangt af van een paar factoren: het materiaal van de fles, hoe vaak je hem gebruikt en hoe goed je hem onderhoudt. Een goed onderhouden roestvrijstalen drinkfles kan bijvoorbeeld jaren meegaan, terwijl een plastic fles sneller kan afbreken en mogelijke gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen.
Roestvrijstalen drinkflessen zijn sterk, duurzaam en bevatten geen schadelijke chemicaliën. Ze zijn wel duurder dan andere types, maar hun levensduur maakt dit meer dan goed.
Plastic flessen daarentegen zijn goedkoper en lichter, maar ze kunnen na verloop van tijd krassen oplopen waarin bacteriën zich kunnen nestelen. Bovendien kunnen ze bij intensief gebruik na verloop van tijd plasticdeeltjes lekken in je drankje.
Afhankelijk van het gebruik en onderhoud, moet een plastic drinkfles ongeveer om het jaar vervangen worden, terwijl een roestvrijstalen variant veel langer kan meegaan. Houd er rekening mee dat de deksel van de fles een zwakkere plek is en dat deze mogelijk eerder vervangen moet worden.
Het onderhoud van je drinkfles is cruciaal om de levensduur te verlengen
Het is belangrijk om de fles dagelijks te reinigen met warm zeepwater en hem goed te laten drogen om de groei van bacteriën te voorkomen. Laat geen drankjes te lang in de fles zitten, vooral niet als het gaat om sap of andere suikerhoudende dranken, omdat deze de binnenkant van de fles kunnen aantasten.
Door goed voor je drinkfles te zorgen, kan je de levensduur aanzienlijk verlengen. Denk bij je volgende aankoop na over het type en de duurzaamheid van de drinkfles, om zo een keuze te maken die goed is voor zowel jouw gezondheid als het milieu.