Breng een beetje zon en rijke traditie van Spanje op je bord: Heerlijk recept voor het maken van paella

Eten en drinken
door VDS
dinsdag, 14 november 2023 om 13:45
paella eten gerecht spaans
Paella, een van de bekendste gerechten in de Spaanse keuken, is een geurige rijstschotel die synoniem is met Spanje, met name de regio Valencia, waar het gerecht zijn oorsprong vindt. Vandaag delen we het traditionele recept voor Paella, en nemen we een kijkje in de rijke geschiedenis van dit wereldberoemde gerecht.
Het is belangrijk op te merken dat de ingrediënten van paella, net als de meeste traditionele gerechten, kunnen variëren afhankelijk van de regio en de beschikbaarheid van lokale producten. Het oorspronkelijke recept dat bekend staat als Paella Valenciana, bevat normaal gesproken konijn, kip, slakken en groenten, terwijl paella de marisco (zeevruchtenpaella), die populair is in kustgebieden, een grote portie zeevruchten bevat zoals garnalen, inktvis en mosselen. En in Barcelona vind je vaak Paella Mixta, een smakelijke mix van vlees en zeevruchten.
De geschiedenis van paella begint in Valencia, een regio aan de oostkust van Spanje die bekend staat om zijn uitgestrekte rijstvelden. Men gelooft dat het gerecht zijn naam ontleent aan de pan waarin het wordt bereid, een "paellera". Dit woord komt uit het Latijn “patella”, een term die werd gebruikt voor een platte pan.
Het gerecht was traditioneel een maaltijd voor rijstboeren. Ze gebruikten wat ze ter beschikking hadden: rijst, konijn, slakken, soms kip, en een variëteit aan verse groenten. Met de tijd werd het recept verder verfijnd, voornamelijk in het hogere klassen, waar zeevruchten aan de mix werden toegevoegd, wat resulteerde in de vele varianten van paella die we vandaag kennen.

Paella recept met een mix van kip en zeevruchten

Nu we iets meer weten over de achtergrond van paella, laten we kijken naar het recept. Voor dit recept gebruiken we een mix van kip en zeevruchten, maar voel je vrij om te experimenteren met je eigen favoriete ingrediënten.
Ingrediënten:
- Kipfilet van 500g
- 500g gemengde zeevruchten
- 2 koppen paella- of arborio-rijst
- 4 kopjes kippenbouillon
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 kopje verse erwten
- 1 theelepel saffraan
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
Bereidingswijze:
1. Verhit wat olijfolie in een paellapan en voeg de kipfilet toe. Bak tot ze goudbruin zijn en verwijder ze vervolgens uit de pan.
2. In dezelfde pan, voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de paprika's toe en bak nog een paar minuten.
3. Voeg de rijst toe aan de pan en roer goed, zodat alle korrels bedekt zijn met olie. Voeg de kippenbouillon en saffraan toe, roer, en breng het geheel aan de kook.
4. Eenmaal aan de kook, reduceer dan het vuur tot medium en laat het 20 minuten sudderen, of totdat de rijst bijna al het vocht heeft opgenomen.
5. Voeg de kip en zeevruchten toe aan de pan, samen met de erwten. Dek af en kook nog eens 10 minuten, of tot de rijst gaar is en de vloeistof is geabsorbeerd.
6. Laat de paella een paar minuten rusten voor het serveren, dan is jouw authentieke Spaanse paella klaar om te genieten.
Het bereiden van paella is meer dan alleen maar het volgen van een recept, het is een eerbetoon aan een rijke traditie en een testament van de diversiteit en rijkdom van de Spaanse keuken. Geniet van je maaltijd!