Zatte jongemannen steken vuurwerk af naast paardenweide: “Ze begonnen zelfs op ons te slaan”

Een groepje dronken mannen vond er met oud op nieuw niets beter op dan vuurwerk af te steken vlak naast een paardenweide. En dat terwijl de paardeneigenaren verschillende keren gevraagd hadden om te verhuizen. 

Eén van de paardeneigenaren postte een zorgwekkend bericht op Facebook, waarin ze haar verhaal deed over het groepje mannen. “Mijn paard staat samen met andere paarden in een grote weide met loopstallen. Elk jaar opnieuw gaan we (verschillende paardeneigenaren) rond 23u30 naar de paarden, om ze rustig te houden voor het vuurwerk”, aldus Jamilla de Nys.

“Maar dit jaar… Een groepje zatte mensen vond het een geweldig idee om aan de paardenweide een uur lang vuurwerk af te steken, op amper tien meter van de weide. Onze paarden waren doodsbang, dit was zo zielig om te zien! Absoluut geen woorden voor. Bovendien bevonden ze zich op de openbare weg en moesten ze dus een vergunning op zak hebben om daar vuurwerk te mogen afsteken.”

“Met ons groepje van vijf paardeneigenaren hebben we geprobeerd om de paarden rustig te houden, zelfs in de stallen. Verschillende keren zijn we vriendelijk gaan vragen om het vuurwerk ergens anders te gaan afsteken, maar niét aan een paardenweide.” Eén keer zouden ze toegestemd hebben, waarbij ze twee meter opschoven, waarna ze hard begonnen te lachen. “Ze zagen de ernst van de situatie niet in, en lachten ons gewoon uit met een pint in hun handen.”

“Een andere paardeneigenaar sprong toen in zijn auto en ging meteen naar hen toe. Hij stapte woedend uit, en kreeg vervolgens zware klappen te verwerken van drie jonge mannen. Ik had de politie al gebeld, maar belde ze toen meteen weer om te melden dat het volledig uit de hand aan het lopen was.”

“Om 00u30 kwamen er drie combi’s ter plaatse met acht agenten.” Zij stuurden de paardeneigenaren terug naar hun paarden en hebben de zatte groep jongemannen uit elkaar gedreven. Hierna zouden zij het bos ingetrokken zijn, om daar verder vuurwerk af te steken. “Alle troep die ze gemaakt hadden, lag nog gewoon in het midden van de straat. Ze hadden niet eens een vergunning om vuurwerk af te steken!”

“Is dit nog normaal? Ik heb niets tegen feestende mensen, plezier en vuurwerk tijdens oudejaar, maar niét aan een paardenweide, dat ook nog eens naast een bos en de Kamthoutse heide ligt. Ik hoop dat de gemeente Essen de nodige maatregelen zal stellen om dit in bossen, heide en weides waar dieren in staan te verbieden! Een vuurwerkverbod hoeft niet, maar we willen wel dat mensen hun gezond verstand gebruiken en ze zichzelf aan de regels houden die zijn opgesteld.”

“Wij vroegen zelfs aan de politie: ‘hebben ze wel een vergunning om het vuurwerk af te steken?’ Maar zijn antwoordden daar gewoon niet op.” Eén van hen zou nu ook klacht ingediend hebben tegen onbekenden. “Niet om deze mensen persoonlijk aan te pakken, maar wél dat hier in de toekomst verandering in komt en er meer rekening gehouden wordt met dieren.”

Volgens de burgemeester Gaston Van Tichelt zou de politie waarschijnlijk in dit geval een wijkinformatierapport (WIR) hebben opgesteld, dat meldt de Gazet Van Antwerpen. De zaak zou vandaag besproken geweest in het politiecollege.

Wat is jouw mening?