“Overheid verspilt miljoenen euro’s aan borstvergrotingen”

Plastisch chirurgen roepen op om te stoppen met het terug­betalen van vervangingen van borstimplantaten. Alhoewel de borstvergroting zelf niet wordt terugbetaald, komt de ziekte­verzekering wel tussen bij complicaties.

“Het is alsof de overheid zou betalen voor het vervangen van de olie in je auto. Je koopt een wagen omdat je hem zelf wil én je weet op voorhand dat er na verloop van tijd onderhoud nodig is. Dan kan je toch niet verwachten dat iemand anders voor de kosten opdraait?”, zegt professor Philippe Blondeel, diensthoofd plastische heelkunde in het UZ Gent, in Het Laatste Nieuws.

“Een implantaat is in principe voor het leven”, zegt collega José Budo, die dertig jaar er­varing heeft. “Vrouwen zijn ­tegen hun vijftigste soms al aan hun vijfde operatie toe. Ik zie zelfs vrouwen die al acht of zelfs tien keer een nieuwe prothese moesten krijgen.”

Oproep

De chirurgen doen een oproep. “De overheid zou zo miljoenen euro’s per jaar uitsparen. Geld dat elders broodnodig is. In eerste instantie voor het helpen van kanker­patiënten die een borstreconstructie met eigen weefsel willen.”

Wat is jouw mening?