Marieke Vervoort: “Niemand weet hoe ik in coma belandde”

Marieke Vervoort liet vorige week weten dat ze in coma had gelegen. “Na 2 dagen coma eindelijk ontwaakt! Nog wat aan het bekomen, maar hopelijk snel weer de oude”, schreef ze op haar Facebook. Maar meer info werd er toen niet kenbaar gemaakt. Maar Het Belang Van Limburg heeft intussen meer info kunnen verzamelen.

“Ik kreeg de laatste dagen 1.400 mails van mensen die me beterschap wensen”, aldus Marieke. “Mijn computer is van al dat getroost spontaan gecrasht.” Ook haar moeder reageerde. “Het was vreselijk om haar in het ziekenhuis te zien liggen.”

“We weten al jaren dat we Marieke te vroeg zullen moeten afgeven. Maar we zijn daar helemaal niet klaar voor. Dat hebben we nu wel weer gevoeld. Wat ben ik blij dat onze meid opnieuw wakker geworden is. Ze moet nog wel enkele dagen in het ziekenhuis blijven.”

Maar hoe ze in die coma belandde, dat weet blijkbaar niemand. “Mijn bloeddruk was laag, en mijn hartslag heel hoog. Ze hebben me naar het ziekenhuis gebracht, maar daar herinner ik me helemaal niets van. Ik reageerde op geen enkele prikkel, moest voortdurend braken en had last van apneu. Er is een infectie gevonden in mijn bloed. Morgen, maandag, weten we wellicht meer.”

Door een progressieve spierziekte gaat haar gezondheid al jaren achteruit. Met morfine en andere pijnstillers komt ze de dagen door. Maar soms verliest ze toch nog het bewustzijn door de pijn. Dat gebeurde onder andere vorig jaar tijdens een reportage van de Britse omroep BBC. Ze liet ook al weten dat ze voor euthanasie kiest, de dag dat de pijn ondraaglijk wordt. Hiervoor zouden alle papieren al in orde gemaakt zijn. “Ik kies zelf het moment, met de mensen rondom mij die ik graag zie.”

Maar zover is het nog niet. Ze werkt momenteel nog aan een boek, denkt mee aan een film over haar leven én ze heeft zelfs een nieuwe sport: skydiven. “En ze moet nog naar Japan”, vertelt haar moeder. “Die reis heeft ze van Radio2 gekregen. Die wil ze echt nog maken.”

Afgelopen zomer won ze nog een zilveren medaille op de Paralympics in Rio.

Wat is jouw mening?