Mama van Yasmine verloor ook haar tweede dochter na zelfmoord en zit er helemaal door

Hilde Rens, beter bekend als Yasmine, stapte in 2009 uit het leven. Ook Anja, de zus van Yasmine, heeft nu voor de dood gekozen. Het verdriet is onmetelijk groot in de familie.

Enkel Inge en de ouders blijven nu nog over. De mama van de twee overleden vrouwen heeft het bijzonder zwaar. “Het verlies van je kind is het ergste wat een mens kan overkomen”, zegt psycholoog Tom Cleymans. “Het is zo goed als onmogelijk om dat te verwerken. En in dit geval twéé keer… Twéé keer dat verschrikkelijke rouwproces. Je twéé keer afvragen wat je kind zo ver dreef. Bij zelfdoding zoeken nabestaanden naar verklaringen en zo kunnen schuldgevoelens ontstaan.”

“Je kan jezelf verwijten dat je te weinig hebt gedaan om het te voorkomen of juist wél iets gedaan hebt dat de zelfdoding mee heeft veroorzaakt. De vreselijke ‘had ik maar’-gedachte! Een zelfdoding kan helaas ook een uitlokkende factor zijn om het zelf óók te doen… Mijn diepste medeleven gaat uit naar de familie Rens, en vooral de moeder en vader van Hilde en Anja. Hun verdriet moet onpeilbaar zijn.”

Wat is jouw mening?