Ex-wereldkampioen veldrijden Niels Albert ging door een hel: “Toen brak ik”

Twee jaar geleden ging de dertigjarige Niels Albert door een hel. Hij moest stoppen met hetgeen wat hij het liefste deed: veldrijden omwille van hartritmestoornissen. Daarbij kwam ook nog eens dat zijn huwelijk op de klippen liep. 

Gelukkig is hij er bovenop gekomen, dit mede dankzij zijn nieuwe liefde Valeske Van den Broecke (30). Op het moment dat hij te horen kreeg dat hij moest stoppen met topsport omwille van hartritmestoornissen, was hij nog getrouwd met Chantal. Maar de turbulente periode bleek ook voor hun relatie fataal te zijn.

“Chantal en ik hebben het einde van mijn wielercarrière elk op onze eigen manier verwerkt. We hebben allebei fouten gemaakt waardoor we elkaar kwijt raakten. Het was het begin van een moeilijke periode: mijn fietsenwinkel ging net open en thuis ging het niet goed. Tijdens de opnames van het VIER-programma Kroost in Koksijde, uitgerekend de plek waar ik ooit wereldkampioen werd, brak ik”, aldus Niels Albert in Story.

“Ik zat op de rand van een depressie, ja. Er waren dagen dat ik alleen maar wilde dat het zo snel mogelijk weer avond was, maar er waren ook dagen dat ik me voluit op mijn winkel smeet. Ik heb nooit zelfmoordneigingen gehad, maar ik heb me wel vaak afgevraagd: ‘Waarom ik?’ Ik heb altijd heel hard geleefd voor mijn sport en ik had gedacht tot mijn vijfendertigste of veertigste te koersen. Dus het verdict was heel zwaar.”

Hartritmestoornissen

De oorzaak van zijn hartritmestoornis kan komen door een zware valpartij of een bacteriële infectie op zijn hartspier. Naast topsport mag hij geen zware fysieke inspanningen doen, om te voorkomen dat hartproblemen hem op een dag fataal zouden kunnen worden.

“Ik wíl er niet bang voor zijn. Ik weet dat ik geen zware fysieke inspanningen mag doen, zoals een marathon lopen. Maar recreatief joggen, met mijn maten gaan fietsen, motorcrossen of later met mijn kinderen voetballen: dat weiger ik op te geven. Anders heb ik geen plezier meer in mijn leven. Mijn hart kan het ook begeven terwijl ik bij wijze van spreken de trap oploop, dan heb ik gewoon pech.”

Ook voor Valeska zijn de hartritmestoornissen van Niels soms overheersend. “Ik maak me vaak zorgen, veel meer dan Niels. Ik moet hem er zelfs op wijzen om zijn medicatie te nemen, want hij is heel nonchalant daarin. Soms overvalt de paniek me plots wanneer we in bed liggen: wat als? Hoe moet ik dan reageren? Wie moet ik eerst bellen? Dan bereid ik in gedachten een heel scenario voor. Ik heb al aan de hartspecialist gevraagd wat ik zou moeten doen: blijkbaar hard op zijn hart kloppen. Ja, ik denk daar veel over na. Soms pak ik Niels goed vast en smeek ik hem: doe me dat alsjeblieft niet aan!”

Scheiding

Valeska wilde niet met Niels afspreken zolang hij niet alles had afgehandeld met zijn vrouw, maar toch was Valeska niét de reden van hun scheiding. “Omdat ik nog getrouwd was, wilde zij niet met mij afspreken. Ik moest eerst alles afronden met mijn vrouw voor ze met mij aan een nieuw avontuur wilde beginnen. Dat begrijp ik wel. Het heeft lang geduurd, want scheiden was voor mij een zware beslissing. Maar voor alle duidelijkheid: Valeska is nooit de oorzaak geweest van mijn scheiding”, waarop Valeska antwoordt: “Niels moest zelf beslissen of hij zijn huwelijk nog een kans wilde geven. Ik heb hem nooit onder druk gezet.”

Wat is jouw mening?