Afschuwelijk: Vader mishandelde zijn 19 kinderen 15 jaar lang op een gelijkaardige manier als Dutroux

In het Nederlandse Bunschoten (Utrecht), hebben de afgelopen 15 jaar afschuwelijke taferelen plaatsgevonden à la Dutroux. Henk K. is vader van maar liefst negentien kinderen, die nooit daglicht te zien kregen, kregen nauwelijks eten, kregen regelmatig slaag én een van hen werd zelfs misbruikt op tienjarige leeftijd. Ook probeerde hij één van zijn kinderen op gruwelijke wijze om het leven te brengen.

Als het de vader des huizes Henk K. (47) niet zinde, dan sloot hij zijn kinderen op in een aardappelhok, in een geblindeerde zolder of in een afgesloten zeecontainer in de tuin. De kinderen kregen nooit daglicht te zien. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Ze kregen nauwelijks eten en moesten hun behoeften doen in hun gevangenis. Buiten de allerjongsten kreeg zijn kroost er regelmatig van langs met de lat, een stuk hout of de vuist van Henk. Ook zou hij zichzelf vergrepen hebben aan één van zijn dochters. Dit zou hij gedaan hebben toen het meisje amper tien jaar oud was.

Henk was een aanhanger van de strenge gereformeerde kerk (een stroming binnen het protestantisme). In september 2016 werd de man gearresteerd nadat enkele van zijn oudste kinderen aangifte gingen doen tegen de man. Morgen zal hij voor het eerst voor de raadkamer verschijnen.

Doodslag

Ook probeerde hij één van zijn kinderen te vermoorden met een kettingzaag. Hij snoerde één van zijn zoons vast op tafel, trok de kettingzaag aan en hield het gierende apparaat op enkele centimeters van de jongen zijn hoofd. Een andere zoon werd bijna gewurgd door hem.

De man had een metsel- en voegbedrijf, waarin ook enkele van zijn zoons werkzaam zijn. Verder leidde het gezin een geïsoleerd bestaan, omdat Henk niet wou dat zijn gezin contact had met andersgelovigen.

Rechter

Hij moest in het verleden al meermaals voor de rechter komen, omwille van zijn geloof. Hij botste voortdurend met Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming over de leerplicht. Geen enkele gereformeerde onderwijsinstelling was zuiver genoeg volgens hem, dus mochten zijn kinderen niet naar een middelbare school. Maar in 2007 gaf de rechter hem gelijk én kreeg hij toestemming om zijn kroost thuis les te geven.

Maar in 2010 kwam hij opnieuw in het gedrang met de kinderbescherming. Dit nadat hij weigerde om zijn zoon met derdegraads verbranding naar het ziekenhuis te laten gaan. Volgens Henk liep zijn zoon de brandwonden op toen zijn oudere broers aan een bromfiets sleutelde, die opeens brand vatte. Henk zou vervolgens de vellen van zijn zoon eraf hebben gesneden en hem volledig ingesmeerd hebben met alternatieve zalf. Tot grote verbazing genas de jongen wel van zijn verwondingen.

Morgenvroeg zal Henk voor het eerst voor de strafrechter verschijnen.

Wat is jouw mening?